#14 Ще одна українська компанія з Upside +100%

Зміст

Інтро

Kernel Holding (KER:WSE)
Капіталізація $354m
Поточна ціна 19.7 PLN (4.53$)
Таргет 35-40 PLN
Upside +100%
Downside -20%
Актуально до: жовтень 2023

Background: https://fundamental.com.ua/uk/article/3/

Кернел зміг скористатися зерновим коридором та покращити баланс. На мою думку ризик-дохідність асиметрична. У випадку не продовження зернового коридору вартість акції має повернутися на рівень 16-17, у випадку продовження угоди у компанії є всі шанси зробити 2023 рік найприбутковішим за всю історію.

Компанія позбувається 30% своїх земель, що довгостроково призупинить ріст після війни, але середньостроково це ніяк не вплине на показники компанії від поточних, бо компанія неспроможна ефективно використовувати свої активи і через bottleneck в Чорному морі реалізувати вироблену продукцію.

Оновлення

25.08.2023

Ідею я закрив 21 числа після того як побачив, що компанія планує розмиття долі мінорітаріїв на приблизно 25%, що дасть змогу Веревському отримати долю в компанії 90-95%. Цим він забезпечить собі 90% голосу у випадку заперечення регулятора у делістингу, а також дасть можливість засквізити всіх мінорів по ціні якій він сам захоче.

Була велика помилка з мого боку публікувати ідею, моє дослідження було дуже поверхневим. Я звернув увагу тільки на якість бізнесу компанії, її показники, вплив війни і захотів придбати компанію. Втрачати кошти дуже не прийємно, але цю помилку можна було легко уникнути, сподіваюсь вона залишиться хорошим досвідом і я таку помилку більше не повторю.

Одразу після того як я опублікував допис, зʼявилось дуже багато червоних прапорців, вони були і до цього у звітності, але я вирішив закрити на них очі, бо вважав, що як тільки війна перестане бути небезпечною і компанії нормалізують роботу ціни на акції повернуться до нормальної. Це був самообман. Якби не подальші дії Веревського ціна Кернела зараз могла з легкістю сягати 40 злотих.

Про які червоні прапорці йде мова? 

  • Компанія перевищує власні втрати від війни
  • Довгострокові борги трактує як короткострокові, що мають бути погашеними протягом року.
  • Продала землю повʼязаній особі, а саме Веревському. Ціна особливо не має значення, бо він ці гроші собі поверне назад після делістингу, тому можна вважати, що акціонери просто подарували йому землю, яка здається в оренду його ж компанії.
  • Змінився фінансовий директор
  • Компанія оголосила про намір делістингуватися
  • Namsen Веревського оголосила про тендер офер по ціні нижче реальної вартості компанії.
  • Було оголошено про розмив долі акціонерів через продаж акцій на $60m, при тому що компанія вже має більшя $1b кешу і може з легкістю погасити 700млн короткострокового боргу.

По хорошому ідею не можна було відкривати на самому початку. В крайньому випадку потрібно було зафіксувати мінус до тендеру або підчас нього. Я зробив це тільки зараз чим зіпсував гарну статистику закритих ідей.

fundamental 28 лютого 2023, 20:48
Рейтинг: 2 Дата реєстрації:7.05.2023
Веревський готує тендер офер на 52.057.219 акцій по 18.5 PLN, це свідчить що ціна компанії нижче вже може ніколи не упуститись
fundamental 1 березня 2023, 20:48
Рейтинг: 2 Дата реєстрації:7.05.2023
Веревський інформує раду директорів, що бажає дилістингувати компанію, тобто зробити її приватною. https://biznes.pap.pl/espi/pl/reports/view/2,529816. Що ж це дуже цікаво і якщо ви ще не купували, то може зʼявитись шанс придбати її дешевше. Upside залишається не змінним, а лиш підтверджує тезу, що компанія дуже дешева
ruslan 3 березня 2023, 20:49
Рейтинг: 1 Дата реєстрації:6.07.2023
Що думаєш щодо збільшення цін на добрива через глобальну нестачу? Це несе ризик я додаткові розходи а також нестача може призвести до низького врожаю цього року. Наскільки розумію, то ризик низького врожаю нівелюється тим що є Bottleneck у вигляді зернового коридору. https://agroportal.ua/news/rastenievodstvo/totalna-nestacha-mindobriv-problema-ne-odniyeji-konkretnoji-kompaniji-a-ciloji-krajini
fundamental 5 березня 2023, 20:49
Рейтинг: 2 Дата реєстрації:7.05.2023
моя думка наступна, я не помітив цієї проблеми в тих цифрах, що звітують компанії, якщо така проблема настане, то я поки не бачу, чому саме Україна залишиться без необхідної кількості добрив, тобто скоріше добрив буде невистачати всьому світу, що по моїй логіці зменшить врожай, тобто пропозицію і це збільшить ціни на продукцію. Тобто ризик не особливо позначиться на компанії.
ruslan 6 березня 2023, 20:49
Рейтинг: 1 Дата реєстрації:6.07.2023
Цікава думка. Я чекаю що у цифрах наступного кварталу побачимо зміну цін на добрива. Цікава думка з приводу того що пропозиція їжі по світу буде зменшуватися, що в умовах зернового коридору тільки плюс для наших аграріїв.
fundamental 14 березня 2023, 20:50
Рейтинг: 2 Дата реєстрації:7.05.2023
Європа по тихеньку закручує гайки українським агрокомпаніям через неспроможність з ними конкурувати, важко оцінити вплив бо достовірно мені невідомо яка частина експорту йде через кордон з Європою.
fundamental 15 березня 2023, 20:51
Рейтинг: 2 Дата реєстрації:7.05.2023
рада директорів схвалила делістинг, поляки почали розганяти паніку, а медіа дають всім знати, що олігарх вирішив кинути мінорів, бо пенсійні фонди не мають права володіти акціями приватних компаній. https://www.bankier.pl/wiadomosc/Akcjonariusze-Kernel-Holding-apeluja-do-KNF-i-GPW-ws-delistingu-spolki-8525458.html
fundamental 16 березня 2023, 20:51
Рейтинг: 2 Дата реєстрації:7.05.2023
є група акціонерів яка буде блокувати делістинг, якщо у них не вийде то вони будуть домовлятись з Nansen про кращу ціну, тому варто подавати заявку вже https://www.facebook.com/groups/932550614564744/
fundamental 17 березня 2023, 20:51
Рейтинг: 2 Дата реєстрації:7.05.2023
питання в закритій групі на фб: 1. what happens to stock after relisting on other exchange 2. is anyone going to keep shares for dividends? моя відповідь: "1. You still can trade delisted company on OTC market. If company becomes public again and start trading on some big exchange your stocks should move there, but if it doesn't for some reason you always can order you broker to move your shares there for a fee. I wouldn't expect to have this company to be listed somewhere else in the near future. Let's think you are oligarch Verevsky what you would like to do to maximize personal profits and stay relatively clear for EU banks? 1) I think you would try legally to push all other shareholders out to not pay dividends to all of them so that you could get more yourself. 2) Distress own share price to make everybody think that nobody wants it so the #1 point above was much easier to accomplish. He did this by reporting overstated losses last year and showing his long-term debt as short-term debt which might seem that company has the inability to pay back borrows in time. And he does it right now which leads to this FB group creation. I.e. do everything to make shareholders worry but do it within the law. The bottom line is there is a very small chance to be listed in the Netherlands or somewhere else until he receives money back via dividends which he personally invested in a company in the past and until at least he is not sure he can sell the stock for a price higher than it's a fair one at the moment of sale, usually, IPO is cashing out via new investors. I think it might be possible after the war and the next hype cycle. But when this happens no one knows. 2. He will not pay dividends until there are so many other investors, because he will lose money and he will bring the share price up which he doesn't want until he maximizes his own personal share in the company. I think this should be just a backup plan for existing investors who are patient enough to wait that moment or the moment they can sell their own shares for a reasonable price privately to the oligarch."
fundamental 18 червня 2023, 20:51
Рейтинг: 2 Дата реєстрації:7.05.2023
очевидно, що моя початкова теза не врахувала можливий делістинг, у Веревського на той момент було 41% голосу, але це не мало б значення, бо вся рада директорів у його кишені і звичайно рішення прийняли. Взагалі для мінорних інвесторів всі карти випали погані, рада директорів підтримала рішення, інституційні інвестори прийняли тендер офер по невигідній для себе ціні, люксембурзьке право дозволяє провести делістинг, залишається тільки польський регулятор, який має дати останнє слово. Хоч компанія залишається недооціненою, я власне не буду добирати позиції по поточним цінам. Якщо делістинг все таки відбудеться я очікує подальший дамп цін поза ринком, ще залишаються мінорні інвестори що вірять у чудо, воно може відбутись, а може і ні. Якщо компанія вирішить заплатити дивіденди і вони будуть відповідати історичним виплатам, то дивідендний відсоток буде близько 10-12%, це дуже мало аби сидіти з неліквідними акціями і управлінням що тримає всіх акціонерів за ідіотів. Якщо відбудеться делістинг і акція просяде до 10 злотих тоді я буду готовий повернутися до компанії ще раз, а поки тримаю цю позицію як заморожену, вона займає дуже маленьку частину Workout портфелю тому зміна цін ніяк не впливатиме на повний перформанс.
fundamental 21 серпня 2023, 10:02
Рейтинг: 2 Дата реєстрації:7.05.2023
закриваю позицію по 13.75% зі збитком -30% у злотих або -25% у доларах. Пізніше відпишу про причини цього рішення
Залишити коментар