Тендер Офер з неповним лотом

Зміст

Що таке Тендер Офер?

Це корпоративна подія під час якої акціонерам пропонують продати свої акції по фіксованій ціні або за ціною в рамках певного діапазану. Це один із способів покупцю та продавцю продати великий обсяг акцій не виходячи на ринок та не впливаючи особливо на поточну ринкову ціну.

Зазвичай тендер офер запускається з невеликою премією до ринкової ціни аби змотивувати поточних акціонерів виставити свої частки на продаж та підвищити шанси викупу на певну суму для задоволення всієї пропозиції тендеру.

Перші голландські аукціони почалися в 17 столітті під час появи тюльпаноманії, вони спростили торговлю та спекуляції тюльпанами. Хайп тюльпанів закінчився, а модель аукціону продовжує до сих пір жити на фондовому ринку.

Як працює тендер офер з голландським аукціоном?

Мета аукціону задовольнити пропозицію тендеру по мінімальній ціні, в інакшому випадку покупець був би вимушений скупляти акції з ринку, а при великих обсягах це значно запампить ціну в гору і не дасть можливості отримати частку в компанії по бажаній ціні. Аукціон дозволяє викупити весь обʼєм по фіксованій ціні. Але ця фіксована ціна буде визначатись під час аукціону, і буде взята мінімальна ціна, яка задовольнить весь обʼєм пропозиції в тендер офері.

Компанія оголошує намір викупити певну кількість акцій і вказує діапазон цін по якому буде приймати заявки від поточних акціонерів до певної дати. Заяки відбираються з мінімальної ціни до найвищої до тих пір, поки весь обʼєм не буде покритий в офері. Якщо бажаючих продати менше, ніж компанія зазначила в офері, то весь набір буде викуплений по максимальній ціні. Якщо заявок буде більше, ніж компанія готова викупити, то учасники підлягатимуть “proration” - частковому викупу або пропорціональному розподілу. Всі учасники отримають однакову ціну. Ті, хто був готовий продати свої акції по нижчій ціні все одно отримають ціну, по якій буде забезпечений весь обсяг пропозиції. Ті, хто зазначають вищу ціну, беруть на себе ризик, що їх ціна буде поза межами ціни, що задовольняє весь обʼєм тендеру.

Приклад тендер оферу

Компанія пропонує викупити 10000 акцій в діапазоні 120-140$. Акціонери в заявках вказують наступні ціни:

  • Акціонер 1: 5000 по 120$
  • Акціонер 2: 3000 по 125$
  • Акціонер 3: 5000 по 130$
  • Акціонер 4: 5000 по 135$
  • Акціонер 5: 1000 по 140$

Щоб задовольнити оголошений обʼєм достатньо ціни 130$, що покриватиме 13000 акцій. Інвестори №1,2,3 продадуть свої акції по ціні 130$, також ці інвестори підпадуть під пропорційний розподіл 76.9%, бо заявлених акцій по цій ціні більше ніж сума в тендері. Акціонери 1,3 продадуть по 3846 акцій, Акціонер 2 - 2308, Акціонери 4 та 5 залишаться з непроданими акціями.

Інколи в тендер офері зазначають odd lot provision, пріорітетний викуп неповних лотів, що дозволяє заявникам уникнути пропорційний розподіл.

Що таке ”неповний лот”?

Лот це 100 акцій, тому все що менше цього числа акцій у власності інвестора буде вважатись неповним лотом. Коли компанія в тендер офері зазначає odd lot provision це означає пріорітетний викуп акцій у власників 99 і менше акцій, і такі заявники уникнуть пропорційний розподіл.

Основна причина чому компанія зацікавлена в пріорітетному викупі таких акцій це через адміністративне навантаження в обліку таких акціонерів, що може сягати мільйони доларів.

Приклад тендер оферу з неповним лотом.

Компанія пропонує викупити 10000 акцій в діапазоні 120-140$ з гарантією 100% викупу для власників неповних лотів. Акціонери в заявках вказують наступні ціни:

  • Акціонер 0: 99 по 120$
  • Акціонер 1: 5000 по 120$
  • Акціонер 2: 3000 по 125$
  • Акціонер 3: 5000 по 130$
  • Акціонер 4: 5000 по 135$
  • Акціонер 5: 1000 по 140$

Щоб задовольнити оголошений обʼєм достатньо ціни 130$, що покриватиме 13099 акцій.

Акціонер 0 не підпадає під пропорційний розподіл і продає всі свої 99 акцій по ціні 130$, хоч він і зазначав, що був готовий продати по 120$ (згадуємо особливість голландського аукціону)

Акціонери 1 та 3 продають по 3808. Акціонер 2 продає 2285. Акціонери 4 та 5 - нуль.

Тому важливо зазначати мінімальну ціну, таким чином ми уникаємо ризик залишитися акціонерами з просадкою в ціні після завершення тендеру.

Ризики

Такі події породжують цікаві ідеї майже з нульовою просадкою. Але останнім часом тендер офери з неповними лотами привертають увагу все більшу і більшу кількість арбітражерів, котрі нівелють upside та навіть інколи змушують компанії змінювати умови тендер оферів або інколи їх відміняти. Ризики виросли, а ідеї зʼявляються все рідше.

За два роки мені вдалось прийняти участь у 5-и таких тендер оферах, три з яких я робив публічними.

З урахуванням того, що від моменту покупки акцій та закінчення тендер оферу займало в середньому 2 тижні, то це досить непоганий IRR для інвестора. Скоріш за все такі ідеї не дадуть тих прибутків, що були декілька років тому, але варто їх тримати на радарі, що і планую робити в рамках Преміум підписки.

Немає коментарів
Залишити коментар