Fundamental Value Index - FVI

Зміст

 

Хороші компанії мають тендецію залишатися такими, те саме можна сказати і про погані компанії, інколи трапляються виключення. Якщо мати корзину з 500 яблук, серед яких буде третина поганих, а все інше гарних або дуже гарних, то ціна на цю корзину залишатиметься високою, а то і взагалі буде рости. Індекс S&P500 відслідковує приблизно 500 компаній, які є прибутковими та найбільшим за капіталізацією в США. Кожна з тих компаній заслуговує бути в тому індексі, всі вони досягли гарних результатів в бізнесі, якщо їм вдалось в цьому індексі опинитися. Але як часто буває не всі вони є рівнозначними бізнесами, якісь кращі, якісь гірші. S&P500 Індекс робить зважування за капіталізацією, чим вона більше тим більше місця в портфелі компанія має зайняти.

Моя ідея полягає в тому, щоб покращити результати потрібно відкинути посередні бізнеси і залишити тільки десяток кращих, а також не сильно переплатити за них. По-друге, мати 20-50 компаній, щоб корзина була достатньо диверсифікована на випадок помилок. По-третє, єдиний момент, коли потрібна моя увага інвестора, це не частіше одного разу на рік переглядати склад портфелю. Кожна компанія займає +- рівну частку в портфелі незалежно від капіталізації.

Стратегія називатиметься FVI (Fundamental Value Index).

Оновлення

25.04.2022

Перша ітерація компаній опублікована тут. Результати будуть підбиті підсумком в кінці календарного року та відображені в загальній статистиці на графіку.

24.08.2023

TLDR. Новий склад портфелю доступний тут.

Через війну було важко сфокусуватися на дослідженні фондового ринку та оновити склад FVI портфелю. Очікувалось, що я визначу новий склад індексу FVI 25.04.2023. Результат портфелю виявився гарним -3.8% з квітня по грудень 2022 року, та 23.79 від січня до кінця липня 2023, але зараз мені не дуже подобаються ціни на S&P500 і вважаю їх дещо завищеними. Результатами я задоволений, якщо взяти до уваги, що мій індекс повністю пропустив ріст на енергокомпанії та ті, що повʼязані з видубуванням інших ресурсів, де можна було спостерігати 50-200% росту протягом 2022.

Перший склад формувався при відсотковій ставці ФРС 0.5% і ціна P/E 22 виглядала виправданою. Зараз це 5.5%, а S&P500 навіть подорожчав P/E 25.32. На ринку існують очікування, що ставку скоро почнуть різати або доходи компаній зростуть, це все підкріплюється успіхом генеративних лінгвістичних моделей типу ChatGPT. S&P500 може залишатися дорогим і навіть дорожчати дуже довго, можливо ми вже пройшли ту хвилю спаду в 2022, а можливо це тільки тиша перед грозою.

Існує правило, яке добре працювало і думаю буде працювати і надалі - інвестувати в індекс в будь які часи, не зважаючи на ціни рівномірними частинами протягом всього свого життя. Але я маю питання до цього судження, бо ціни не дають мені сліпо слідувати цьому правилу. Я хочу оптимізувати це трохи і не переплачувати, змінив критерії відбору і не обмежую тепер себе індексом, тепер я дивлюсь абсолютно на всі компанії на розвинутих ринках від $100m капіталізації.

Звісно, що тепер волатильність FVI буде значною, щоб посунути small cap часто достатньо декілька десятків тисяч доларів. З іншої сторони моє сподівання, що купівля цих компаній по гарним цінам принесе мені хороші результати. Деякі компанії із списку мають P/E 1, чого не можливо знайти в індексі. Основний ризик полягає в тому, що я не знаю бізнес жодної компанії, я навіть імена 90% компаній не чув, це звісно мені не подобається, що може стати причиною попадання занадто великої кількості гнилих яблук. Всі компанії є прибутковими, більша частина має нудний бізнес, хороший запас кешу, високе повернення капіталу акціонерам через дивіденди чи байбеки. Підсумки будуть підбиватися через рік, приблизно в кінці літа 2024 там і побачимо наскільки мій вибір був вдалим.

Немає коментарів
Залишити коментар